Rustzoekers opgelet! Hier 10 tips van de psychiater en mij!

27th februari 2018 0 Door Daphne Viguurs

Even een leeg hoofd, even geen gepieker, even niet denken aan gisteren en morgen of aan andere zaken die je liever niet wilt herhalen in je hoofd. Hoe doe je dat toch?

Afgelopen zaterdag las ik het onderstaande artikel in het Nieuwsblad. Een interview met psychiater Dirk De Wachter over hoe je de rust kunt vinden. In de tips herken ik veel van wat ik ooit ook heb gedaan om mijn rust te vinden. Misschien dat voor jou het een artikel is om eens te lezen en te kijken wat je er mee kan.

Naast de 7 tips uit het artikel kan ik wel een aanvulling doen:

  1. Neem rust zodra je merkt dat het echt nodig is in plaats van de rust uit te stellen! (Even richt ik me tot vele dames en heren en ok, noot aan mezelf:)

Wat doe je als je moe bent en je huis is een puinhoop. Je hebt een berg was liggen, de keuken is een troep, er piept een afwasmachine omdat die uitgeruimd wil worden en de hond blaft om te spelen of uitgelaten te worden. Je wilt het liefst even uitrusten op welke manier dan ook (bad, bed, tv of hangen in de zetel of even wegdromen bij een boek) maar je voelt ‘de plicht’ roepen. Wij dames (of toch een groot deel daarvan en wellicht ook wat heren) gaan eerst de boel opruimen en uren later is het dan nog even tijd om te relaxen.

Wat doen mannen (of toch een aantal)? Ze stappen over de rommel heen, kijken of de zetel en de tv goed staan, duiken in lighouding met eventueel een drankje maar zeker de afstandsbediening en gaan direct in relaxmodus. Ze voelen aan dat het even nodig is om te relaxen en handelen direct!

Wauw, een openbaring is dat geweest toen ik bewust werd dat ik dat niet deed en nog steeds met regelmaat bij mezelf zie gebeuren. Dus de tip is echt om aan te voelen wat je nodig hebt en de rest even te laten voor wat het is. Natuurlijk kan dat niet altijd, maar geloof mij, de was, de plas, de boel kan echt even wachten en bezoek went er wel aan dat je huis niet volledig in orde is voor een rondleiding!

2. Neem alles waar met je zintuigen.

Veel zaken doen we onbewust en zonder aandacht. Veel gaat op de automatische piloot. Gedachten maar ook handelingen die je met regelmaat doet, waardoor je in je hoofd alweer aan het denken bent wat je hierna moet doen of aan het multitasken. Alles wat ik zeg is niet nieuw hoor, maar toch is het moeilijk om met aandacht te handelen. Je kunt dit echter leren, het is net als de tafels van 1 tot 10, het is een vaardigheid dat je kan inoefenen! Het vraagt heel veel regelmaat en herhaling, maar je kunt nu al starten. Je kunt bijvoorbeeld een dagelijkse handeling met aandacht doen. Denk aan je handen wassen of je tanden poetsen of de trap op of af gaan. Als je dit bewust doet en je opmerkt hoe je de gekozen handeling uitvoert, hoe je lichaam beweegt en welke gedachten er eigenlijk bij je op komen, dan ben je al heel goed op weg!

Nou genoeg tips voor nu, 7 plus 2 van mij. Hmmm toch nog een extra dan want 10 tips is leuker:

3. Haal bewust adem!

Haal adem, ja die staat vast ook in het artikel, maar niet zo uitgebreid. Adem in door je neus en uit door je neus of mond. Voel de beweging in je buik, middenrif of borst door je hand op het betreffende lichaamsdeel te leggen. Concentreer je zo lang als je kan op de beweging van de ademhaling en als je merkt dat je gaat denken dan geef je jezelf een compliment. Je bent namelijk aandachtig, je neemt je gedachten waar en op dat moment kun je je aandacht weer richten op de ademhaling en je lichamelijke gewaarwording! , Probeer het gewoon eens uit. En heb je hulp nodig, dan ben ik er om je te begeleiden tijdens een van de lessen!